Skødstrups har fået nye naboer: Fem små tryner er ankommet

Placeret et stenkast mod syd fra Skødstrup, ligger den idylliske landejendom Gartnergården Aarhus. Her er familien la Cour Jonasson i færd med at udbygge en minizoo, hvor planerne er store, men egner sig til de små. 

Af Marcus Parsberg Overbye

Kuldet på de fem mini hængebugsvin er vældig populære på de sociale medier 

(Foto: Marcus Parsberg Overbye)

‘’Far, vi skal ud og se grisene!’’ siger en pige spændt til sin far, da de træder ind i Gartnergården Aarhus’ entré. 

Gårdbutikken er spækket med lokale og internationale råvarer, der ville få selv enhver madconnoisseur til at stoppe op og se sig omkring, men der er noget andet, der trækker i den besøgende familie. Der er kommet nye naboer på fire ben ind i baghaven, og de tiltrækker sig opmærksomhed. 

Gåturen fra gårdbutikken og ud til de nytilkomne tryner byder på flere sanseindtryk. Luften er frisk, stenovnen er kold og de hvide havestole i gårdspladsen er sat til side. Jorden under fødderne er mudret og fuld af fodaftryk fra besøgende, der i løbet af dagen har skullet se den nye grisefamilie. Alle kan være med på Gartnergården, hvor der er vind i håret og natur ved hånden, ganske gratis.

Større end små kælegrise

Bagved grisene står der skotske højlandskvæg, høns og kaniner. Grisene er den nyeste tilføjelse til gården, men de er ikke de sidste i rækken, ifølge gårdens medejer, Mattias la Cour Jonasson. 

‘’Formålet er at give børnefamilier og alle, der kunne have lyst, en hyggelig og sjov oplevelse med gårdens forskellige dyr,’’ siger Mattias la Cour, der sammen med sin kone, Pil, ejer Gartnergården Aarhus. ‘’Grisene er det, der kaldes et mini hængebugsvin, hvilket er enormt kloge dyr, og de er nemme at gøre tamme.’’ 

Når det nye område i baghaven er klar, er de nye grise parate til at træde ind i rollen som gårdens kælegrise. Det bliver på et afgrænset stykke, hvor gæsterne får mulighed for at klappe og ae grisene. Derudover er der også lavet områder til ænder, gæs og geder, der bliver den næste tilføjelse i rækken. Og detaljerne er der styr på, understreger Pil la Cour Jonasson. 

‘’Mattias lovede vores datter at lave en hjerteformet dam til ænderne, når de kom, og den står nu klar.’’  

Familien har store ambitioner med projektet, og det kan ses. Dyrene får deres eget indkredsede område, som Mattias, ligesom med andedammen, selv har medvirket til at stable på benene. At der er lagt sjæl i minizooen, tydeliggøres også i de hensyn, som familien la Cour Jonasson har taget over for dyrene.

‘’Gederne, de er på trapperne. Jeg vil helst, at der er lidt tørring i jorden, og eftersom det har regnet meget på det seneste, så venter vi med at hente dem,’’ siger Mattias Jonasson og tilføjer, at de venter med ænderne og gæssene, da der er fugleinfluenza i omløb i Europa. 

Mattias la Cour Jonasson ser frem til at kunne præsentere besøgende for de nytilkomne kæle- og klappedyr.

(Foto: Marcus Parsberg Overbye)

Høster hjerter på de sociale medier

Pigen, der insisterede på at se grisene over for sin far, er ikke alene i sin begejstring for de nye naboer. Der er en stor opbakning af projektet, og det kan familien la Cour mærke.   

I forbindelse med de nytilkomne hængebugsvin, valgte familien la Cour Jonasson at vente med at lægge et billede af lokalområdets nye tryner op på de sociale medier. De blev bekræftet i deres beslutning, for efter de lagde billedet op, var der stor trafik på gårdbutikkens Facebookside, hvor de har over 21.000 følgere. Opslaget om de små tryner gav mere end 500 likes og flere hjerteformede øjne i kommentarsporet, der viser, hvor meget folk glæder sig til at give de nye grise en varm velkomst.

‘’Der er rigtig mange, der har været positive. Vi kan også se, at vi får rigtig mange ‘likes’ på de sociale medier, hvor der har været mange positive tilkendegivelser,’’ siger Mattias la Cour Jonasson.

Pil la Cour håber, at den øgede opmærksomhed kan medvirke til at fremme Gartnergården Aarhus som et alternativ for børnefamilier fremfor forlystelsesparker som f.eks. Djurs Sommerland. Alle har mulighed for at være med hos Gartnergården, når børnene møder små kælegrise, mens forældrene kan kigge rundt i Gårdbutikken. Det tegner i hvert fald til, ifølge reaktionen fra den lille pige, at initiativer som de nytilkomne kælegrise går hen og bliver et populært tiltag i børnehøjde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *